{ "title": "Tavuklu Krep", "image": "https://www.krep.gen.tr/images/tavuklu-krep(1).jpg", "date": "19.01.2024 04:13:32", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Tavuklu krep, kaygana, cızlama, akıtma gibi yörelere göre farklı isimlerle adlandırılan krep, günün her öğününde tüketilebilecek bir hamur işidir. Tatlı, tuz, sebzeli, etli, çikolatalı, meyveli gibi birçok şekilde hazırlanabilir. Sabah kahvaltılarında, beş çaylarında, gün masalarında, davet sofralarında her zaman gönül rahatlığı ile ikram edilebilecek bir yiyecektir. Hazırlanışı oldukça pratik olan krep, sade bir hamur ile de hazırlanıp tüketilebilir. Sade hazırlanan krep içine reçel, çikolata, salatalık, domates, peynir gibi malzemeler eklenerek sade krep zevke göre zenginleştirilebilir. Farklı bir krep tarifi olan tavuklu krepin besleyici değeri de oldukça yüksektir. Çocukların beğeneceği türden bir yiyecek olan tavuklu krep hazırlanışına gelin hep birlikte göz atalım.

Tavuklu krep için gerekli malzemeler

Krep için
İç harcı için
Beşamel sos için
Üzeri için
Tavuklu krep nasıl yapılır?

Tavuklu krep için, çukur bir kabın içine yumurtalar, ince kıyılmış dereotu, toz şeker, sıvıyağ, süt, un ve tuz eklenerek tel çırpıcı ile iyice çırpılır. Bu aşamada pürüzsüz bir hamur elde etmek için karıştırıcı kullanılabilir. Krep hamuru kek hamurundan biraz daha sulu olacaktır. Hamur, pürüzsüz bir hal aldıktan sonra yanmaz tava ocağa alınıp ısıtılır. Isınan tava sıvıyağ ile yağladıktan sonra, krep hamurundan yeteri kadar tavaya dökülür. Tavaya eşit yayıldıktan sonra arkalı önlü pişirilerek tepsiye çıkarılır. Tüm hamur bitene kadar aynı işlem uygulanır. Hazırlanan hamurdan yaklaşık 10 adet krep çıkacaktır.

Tavuklu krepin iç harcı için, kuşbaşı doğranmış tavuk eti tavaya alınır. Orta hararetli ısıda suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Kuru soğanın kabukları soyulup küp-küp doğranır. Tavaya sıvıyağ eklenir ve doğranan soğanlar tavukların üzerine ilave edilerek kavurmaya devam edilir. Patates soyulduktan sonra minik küpler şeklinde doğranıp kavrulan malzemelerin üzerine ilave edilir. Salça ve tuz eklenerek 5 dakika kadar daha kavrulur. Son olarak haşlanmış bezelyeler ve baharatlar eklenir. Hazırlanan iç harç soğumaya bırakılır.

Tavuklu krepin sosunu hazırlamak için ufak bir tavanın içine tereyağı eklenip ısıtılır. Un ilave edilerek karıştırılır. Süt sicim şeklinde malzemelere ilave edilerek bir çırpıcı yardımı ile devamlı karıştırılır. Karışım muhallebi kıvamında olana kadar karıştırıldıktan sonra bir miktar tuz eklenip ocaktan alınır.

Orta boy bir kâsenin içine pişen krepler tek tek serilir. Her bir krepin içine hazırlanan iç harçtan yeteri kadar eklenerek krep bohça şeklinde katlanır. Fırın kabı yağladıktan sonra hazırlanan tavuklu kreplerin katlama yeri altta kalacak şekilde yağlanan tepsiye sıralanır. Hazırlanan beşamel sos her bir krepin üzerine bir kaşık yardımı ile eşit şekilde dökülür. Son olarak tavuklu krepin üzerine kaşar rendesi dökülür. Fırın 180 derecede ayarlanarak ısınmış fırına krepler verilir. Kreplerin üzeri kızarana kadar pişirilir. Sıcak olacak şekilde sunum yapılır.

Afiyet olsun.
" } ] }